Cum sa scapi de constipatie? 9 metode care functioneaza 100%

Constipația este o afecțiune comună caracterizată prin dificultatea sau întârzierea evacuării intestinale și eliminarea scaunelor tari și uscate. În cele ce urmează, voi oferi câteva sfaturi și recomandări pentru a ajuta la ameliorarea constipației.

  1. Consumă o dietă bogată în fibre: Fibrele alimentare sunt esențiale pentru o digestie sănătoasă și pentru prevenirea constipației. Adaugă în alimentație fructe și legume proaspete, cereale integrale, leguminoase și semințe. Fibrele îmbunătățesc consistența scaunelor și facilitează mișcarea acestora prin intestin.
  2. Bea suficientă apă: Deshidratarea poate contribui la constipație, deoarece apa ajută la menținerea consistenței scaunelor. Asigură-te că bei cel puțin 8 pahare de apă pe zi și încearcă să eviți consumul excesiv de alcool și cafeină, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.
  3. Adoptă un program regulat de mese: Stabilește un program regulat pentru mese și încearcă să mănânci în același interval de timp în fiecare zi. Acest lucru poate ajuta la stabilizarea tranzitului intestinal și la stimularea mișcărilor intestinale regulate.
  4. Încearcă să faci mișcare: Activitatea fizică regulată are un impact benefic asupra sistemului digestiv. Exercițiile moderate, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau înotul, pot stimula contracțiile intestinale și pot ajuta la prevenirea constipației.
  5. Evită stresul: Stresul poate afecta funcționarea normală a intestinului. Încearcă să găsești metode de relaxare care să te ajute să faci față stresului, cum ar fi yoga, meditația sau cititul unei cărți.
  6. Nu ignora senzația de defecație: Atunci când simți nevoia de a merge la toaletă, răspunde imediat. Ignorarea acestei senzații poate duce la întărirea scaunelor și la o dificultate mai mare în eliminarea acestora.
  7. Evită suplimentele de fier: Dacă iei suplimente de fier și te confrunți cu constipație, discută cu medicul tău despre alternative sau ajustări ale dozelor.
  8. Folosește scaunul pentru picioare: Ridicarea picioarelor pe un scaun mic în timpul șederii pe toaletă poate ajuta la menținerea unei poziții mai naturale și poate facilita eliminarea scaunelor.
  9. Încearcă remedii naturale: Unele remedii naturale, cum ar fi uleiul de ricin sau senna, pot avea efect laxativ.