Ce este Feritina? Explicatie pe intelesus tuturor.

Feritina este o proteină esențială pentru stocarea și transportul fierului în corpul uman. Această proteină este sintetizată în principal de celulele hepatice, dar se găsește și în alte țesuturi și organe, precum splina, plămânii și rinichii.

Fierul este un element esențial pentru organism, deoarece este necesar pentru producerea de hemoglobină, care transportă oxigenul în sânge. Însă, fierul poate fi toxic atunci când se acumulează în exces în organism, ceea ce poate duce la daune celulare și alte probleme de sănătate.

Pentru a evita acest lucru, corpul uman utilizează feritina pentru a stoca excesul de fier în celulele sale. Feritina poate stoca până la 4.500 de molecule de fier în interiorul unei molecule de proteine, protejând astfel celulele de efectele negative ale excesului de fier.

Nivelurile de feritină din sânge pot fi utilizate pentru a evalua nivelul de fier din organism. De obicei, feritina este măsurată în cadrul unui test numit panel de fier, care poate fi recomandat de medic pentru pacienții cu simptome de anemie, o boală care apare atunci când nivelurile de fier din organism sunt prea scăzute.

De asemenea, nivelurile ridicate de feritină pot fi asociate cu alte probleme de sănătate, precum inflamația, boala hepatică sau infecțiile virale.

În concluzie, feritina este o proteină importantă pentru stocarea și transportul fierului în organism. Înțelegerea funcției și nivelurilor de feritină poate ajuta la diagnosticarea și tratarea unor probleme de sănătate precum anemia și bolile inflamatorii.