Ce inseamna HLG sau Hemoleucograma in analizele tale medicale?

Hemoleucograma sau HLG este o analiză de laborator care evaluează numărul și calitatea celulelor sanguine dintr-un eșantion de sânge. Această analiză este utilizată pentru a diagnostica și monitoriza o gamă largă de afecțiuni, inclusiv anemie, infecții, tulburări ale sistemului imunitar și cancer.

Hemoleucograma măsoară trei tipuri principale de celule sanguine: globulele roșii (eritrocitele), globulele albe (leucocitele) și trombocitele. Numărul acestor celule și distribuția lor în sânge pot oferi informații valoroase despre starea de sănătate a pacientului.

Numărul de globule roșii este important pentru a diagnostica anemia. Valori scăzute pot indica o lipsă de fier sau vitamine, hemoragii sau boli ale rinichilor sau ale ficatului, în timp ce valori ridicate pot fi un semn al unei boli de sânge sau de plămâni. Hemoleucograma poate fi utilă și în diagnosticul și monitorizarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul sau bolile renale.

Numărul de globule albe poate indica prezența unei infecții sau a unei boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul. De asemenea, poate fi un indicator al unui sistem imunitar slăbit, precum și al leucemiei sau a altor afecțiuni ale sângelui.

Trombocitele sunt importante pentru coagularea sângelui și pentru prevenirea sângerărilor excesive. Un număr scăzut de trombocite poate indica o boală a sângelui sau un efect secundar al medicamentelor, cum ar fi aspirina. Un număr ridicat poate fi un semn al unor afecțiuni precum tromboza sau bolile inflamatorii.

În concluzie, hemoleucograma este o analiză importantă care poate oferi informații valoroase despre starea de sănătate a pacientului. Această analiză poate fi folosită pentru a diagnostica și monitoriza o gamă largă de afecțiuni și este de obicei una dintre primele analize solicitate de medici atunci când se efectuează o evaluare medicală completă.